Δώστε το κινητό σας τηλέφωνο για να ενημερώνεστε για τις βλάβες δικτύου, διακοπές υδροδότησης, ληξιπρόθεσμες οφειλές, κινήσεις λογαριασμού, κτλ εγγραφή

Παγκόσμια Ημέρα του Νερού

Συγγραφέας admin Δημοσιεύτηκε

Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού. Με την ευκαιρία αυτή η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας μέλος της ‘Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 117 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας υπενθυμίζει την σημασία του νερού για τη ζωή όλων των εμβίων όντων, την περιβαλλοντική του αξία για την επιβίωση του πλανήτη, ενώ και η κοινωνική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη.  Το νερό δεν παράγεται από τον άνθρωπο. Προσφέρεται από τη φύση με ρυθμούς απρόβλεπτους και διόλου σταθερούς, εγγυημένους ή ελέγξιμους. Το νερό είναι φυσικό αγαθό και γι’ αυτό η ιδιοκτησία και η χρήση του δεν μπορεί να είναι εμπορικού χαρακτήρα (Οδηγία 60/2000/ΕΕ). Στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου (όπως στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία και στις Σκανδιναβικές χώρες), επικρατεί ο δημόσιος ή δημοτικός έλεγχος των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Οι Δ.Ε.Υ.Α.  που είναι δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα και δραστηριοποιούνται στους Δήμους της χώρας μας (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν οι Ε.ΥΔ.Α.Π. και η Ε.Υ.Α.Θ.) παρέχοντας  υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης σε 5 εκ. περίπου πολίτες, λαμβάνουν συνεχώς  σύγχρονα μέτρα χρηστής και ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έντονων καιρικών συμβάντων (π.x. πλημμυρικά και ξηρικά), που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι πολύ δύσκολο να προληφθούν.

Τέτοια μέτρα είναι : ο περιορισμός των απωλειών, η μείωση της κατανάλωσης, η επαναχρησιμοποίηση εκροών απόβλητων, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε αστικό περιβάλλον κ.α. Επίσης, οι Δ.Ε.Υ.Α. συμβάλλουν με δράσεις του όπως ενημερωτικές καμπάνιες στη διαμόρφωση «κουλτούρας νερού» στους πολίτες με στόχο την προστασία και διαφύλαξη του πολύτιμου αυτού πόρου.

Από τα παραπάνω καταδεικνύεται η σπουδαιότητα των Δ.Ε.Υ.Α. και των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης στα σημερινά και πολύ περισσότερο στα μελλοντικά αστικά κέντρα, που μεγεθύνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ένωση Νερού (International Water Association, IWA) προβλέπει ότι το 2050, το 90% περίπου του πληθυσμού του πλανήτη μας θα κατοικεί σε αστικά κέντρα. Γι' αυτό στο μέλλον όλο και περισσότερο θα λαμβάνονται μέτρα που θα βασίζονται σε τοπικά σχετικά μικρά αποκεντρωμένα έργα διαχείρισης του πόσιμου νερού και των αστικών υγρών αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση των εκροών τους και σε άλλες σύγχρονες μεθόδους προστασίας του αστικού περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό οι παρεχόμενες από τις Δ.Ε.Υ.Α. υπηρεσίες, όπως και αυτές που παρέχονται από ανάλογους οργανισμούς στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο, συνεισφέρουν άμεσα στο επίπεδο διαβίωσης,  στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην περιβαλλοντική αειφορία, ενώ η διαχείρισή τους είναι μια πολύπλοκη διεργασία που δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική ή/και κοινωνική.

Στην κατεύθυνση αυτή η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας κατασκευάζει έργα, εισάγει τεχνολογία και εφαρμόζει πολιτικές που προωθούν την ορθολογική διαχείριση του Νερού (διαχείριση της ζήτησης του νερού ) ώστε να υπάρξει έλεγχος στη χρήση του νερού και της κατανάλωσης με μείωση του κόστους παραγωγής και του περιβαντολλογικού κόστους με στόχο τη βιωσιμότητα των υδατικών πόρων και του περιβάλλοντος, την εξασφάλιση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης και τη διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων των χρηστών του Νερού.

Στην ίδια κατεύθυνση η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας πέρα από την κατασκευή και ανακατασκευή έργων υποδομής σε ολόκληρο τον Καλλικρατικό Δήμο, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας (δεκαετία του 2000) επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει και να επεκτείνει συστήματα τηλελέγχου, τηλεχειρισμού και έλεγχου διαρροών που δίνουν τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης και επίβλεψης σημαντικών παραμέτρων της λειτουργιάς του συστήματος ύδρευσης όπως παροχή, πίεση, ηλεκτρική κατανάλωση, ποιότητα, συλλογή ιστορικών δεδομένων και εκτέλεση χειρισμών, με στόχο την βελτιστοποίηση της εκμετάλλευσης, την μείωση του ενεργειακού κόστους και την αύξηση της οικονομικής απόδοσης του συστήματος ύδρευσης, προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Για τις Δ.Ε.Υ.Α. κάθε ημέρα είναι ημέρα του Νερού, μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ορθή διαχείριση του κύκλου του Νερού. 

Η επιτυχία όμως αυτής της προσπάθειας εξαρτάται πλην των άλλων και από την συνεχή πληροφόρηση και συμμετοχή του κοινού, στις εξελίξεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του απέναντι στο πολύτιμο αυτό αγαθό. Με άλλα λόγια χωρίς την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας δεν είναι δυνατή μια βιώσιμη λύση.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι το Νερό είναι φυσική κληρονομιά που πρέπει να προστατεύσουμε και να διαχειριστούμε κατάλληλα.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ  ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Τελευταία άρθρα | περισσότερα...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Λόγω βλάβης αγωγού από έργα Φυσικού Αερίου, σήμερα Παρασκευή 15/4/2024, υπάρχει διακοπή νερού στην περιοχή μεταξύ των οδών: Βελουχιώτη, Μπ. Κλάρα, Σ. Καράγιωργα, Μη...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Τρίτη 16-4-2024 υπάρχει διακοπή ύδρευσης λόγω βλάβης από έργα αερίου στις οδούς: -Σκληβανιώτου από Μακροπούλου έως Κοραή -Κάδμου - Σολωμού από Σκληβανιώτο...

Συνέντευξη του Δημάρχου και Προέδρου του ΔΣ τ...

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Κύριοι καλημέρα σας

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Λόγω βλάβης από έργα φυσικού αερίου, υπάρχει διακοπή νερού μεταξύ των οδών Χατζηδάκη, Βελουχιώτη, Δαμασκηνού και Καράγιωργα.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Παρασκευή 8-3-2024, υπάρχει διακοπή στην οδό Υψηλάντου (Δυτικό τμήμα) και στις οδούς Καζούλη, Αντιγόνη και Ομήρου. Προβλέπεται επαναφορά περί της 13:00...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Τετάρτη 14/2/2024, λόγω βλάβης, υπάρχει διακοπή μεταξύ των οδών Υψηλάντου, Αγνώστου Στρατιώτου, Καραϊσκάκη και Μαυροδήμου. Υπολογίζεται επαναφορά υδροδότησης...

Πρόσκαιρη θολότητα του νερού

Λόγω ρυθμίσεων στο δίκτυο ύδρευσης του κέντρου της πόλης προκειμένου να μην γίνει πολύωρη διακοπή για την αποκατάσταση διαρροής σε τροφοδοτικό αγωγό οδού Δυοβουνιώτ...

Στοιχεία επικοινωνίας

Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας

Α. Παπανδρέου και Τ. Ισαάκ

Λαμία, Φθιώτιδα

Τ.Κ. 35133

Τηλ. 22310 32950-1

info@deyalamias.gr

Newsletter

Εγγραφείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας

Στατιστικά εργασιών

Εργασίες (από 01/01/2016): 4320

Έχουν ολοκληρωθεί: 4106

Δημοφιλέστερος τύπος εργασίας:
Βλάβη Αποχέτευσης (2461 εργασίες)