Δώστε το κινητό σας τηλέφωνο για να ενημερώνεστε για τις βλάβες δικτύου, διακοπές υδροδότησης, ληξιπρόθεσμες οφειλές, κινήσεις λογαριασμού, κτλ εγγραφή

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης εγκαινίασε το βιολογικό καθαρισμό Λειανοκλαδίου-Υπάτης

Συγγραφέας admin Δημοσιεύτηκε

To βιολογικό καθαρισμό Λειανοκλαδίου-Υπάτης εγκαινίασε σήμερα, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας (Δ.Ε.Υ.Α.Λ.), Δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης.

Στα εγκαίνια, που τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας κ.κ. Νεόφυτος Ραφαηλίδης και ο πατέρας Βασίλειος Ρίζος, παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού Αποστόλης Καραναστάσης, Αθανάσιος Μιχελής και Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευθύμιος Καραΐσκος και Κώστας Αποστολόπουλος, οι Δήμαρχοι Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος που είναι και πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας,, Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, Λοκρών Νίκος Λιόλιος, Μακρακώμης Θύμιος Παπαευθυμίου, οι πρώην Δήμαρχοι Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, Υπάτης Κώστας Τσιλογιάννης, Λειανοκλαδίου Σωτήρης Κουτσοβέλης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Αθανάσιος Λυκόπουλος και κάτοικοι της περιοχής.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στη σειρά δράσεων της ΔΕΥΑ Λαμίας για την περιβαλλοντική προστασία του Σπερχειού Ποταμού και του οικοσυστήματος «Μαλιακός – Σπερχειός». Η Πράξη περιλαμβάνει τρία έργα:

-Τη νέα μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού
-Τα δίκτυα αποχέτευσης και τον αγωγό μεταφοράς του Λιανοκλαδίου
-Τα δίκτυα αποχέτευσης των Λουτρών Υπάτης και τον αγωγό μεταφοράς λυμάτων της Υπάτης και των Λουτρών Υπάτης

Συνολικά κατασκευάσθηκαν δίκτυα αποχέτευσης μήκους 23.300 μέτρων και τρία αντλιοστάσια, μέσω των οποίων τα λύματα των κατοίκων των τριών οικισμών μεταφέρονται στο νέο Βιολογικό καθαρισμό και αποδίδονται στο περιβάλλον, ενώ μέχρι σήμερα τα λύματα του Λειανοκλαδίου και των Λουτρών Υπάτης επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με τους βόθρους και τα λύματα της Υπάτης να απορρίπτονται απ ευθείας στο Σπερχειό Ποταμό.

Γενικότερα η συγκεκριμένη πράξη, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των τριών οικισμών και του περιβάλλοντος και συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ο προϋπολογισμός των έργων που κατασκευάσθηκαν ήταν 8.935.000 €. Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο νέος Βιολογικός Καθαρισμός αποτελεί μια σύγχρονη μονάδα που ενσωματώνει τις νεώτερες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της επεξεργασίας των λυμάτων και διαθέτει πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία. Η δυναμικότητα της μονάδας  επιτρέπει να οδηγούνται σ αυτή μελλοντικά και τα λύματα γειτονικών οικισμών όπως του Αργυροχωρίου και των Μεξιατών, εφ όσον αποκτήσουν δίκτυα αποχέτευσης.

Η παρούσα πράξη που εγκαινιάζουμε σήμερα έρχεται σε συνέχεια ή και παράλληλα με άλλες σημαντικές πράξεις προστασίας του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος Σπερχειός – Μαλιακός που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε η ΔΕΥΑ Λαμίας, τόσο στην περιοχή αρμοδιότητας της όσο και στους γειτονικούς δήμους Στυλίδας και Μακρακώμης, μετά από τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων. Ενδεικτικά σημειώνονται:

-Η επέκταση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού Λαμίας, προϋπολογισμού 2.700.000 €
-Η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης και η μεταφορά των λυμάτων της Στυλίδας στο Β.Κ. Λαμίας προϋπολογισμού 12.000.000 €
-Η αναβάθμιση και λειτουργία του Β.Κ. Σπερχειάδας –Μακρακώμης και η κατασκευή των δικτύων στους δύο οικισμούς, προϋπολογισμού 4.600.000 €
-Η κατασκευή των δικτύων και των αγωγών μεταφοράς των οικισμών Μοσχοχωρίου – Κόμματος, προϋπολογισμού 3.200.000 €
-Η κατασκευή μικρής μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού και αγωγού μεταφοράς του Αγίου Γεωργίου, προϋπολογισμού 1.000.000 €.

Τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στο έργο που σχεδίασε και υλοποίησε σε πολύ σύντομο διάστημα η ΔΕΥΑΛ για την υδροδότηση του Λειανοκλαδίου και του Αμουρίου από τη Βίστριζα ώστε απ’ την μια μεριά να σταματήσει η ύδρευση τους μέσω άντλησης και απ’ την άλλη να ενισχυθεί και να αναγεννηθεί ο υδροφόρος ορίζοντας των γεωτρήσεων. Παράλληλα να δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες που χρειάζονται για την υδροδότηση και της Δημοτικής Κοινότητας Ζηλευτού με νερό του Συνδέσμου. Η προσπάθεια της ΔΕΥΑΛ για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής θα συνεχισθεί, παρά τα προβλήματα που συνιστούν κυρίως οι περιορισμένοι πόροι και η έλλειψη νέου επιστημονικού προσωπικού, εξ αιτίας των άδικων απαγορεύσεων στις προσλήψεις που ακόμη ισχύουν και αναμένουμε να ξεπερασθούν.»

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος  Σταυρογιάννης ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση του έργου τους πρώην Δημάρχους Λαμιέων Γιώργο Κοτρωνιά, Υπάτης Κώστα Τσιλογιάννη και Δημήτρη Καραβάνα, Λειανοκλαδίου Σωτήρη Κουτσοβέλη και Κώστα Βαλατσό, τα στελέχη και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΥΑΛ αλλά και την ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία «Καρκανιάς Τεχνολογία Περιβάλλοντος» για την άψογη συνεργασία.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΛ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος που σημείωσε στο χαιρετισμό του: «Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων του Νέου Βιολογικού Καθαρισμού Λειανοκλαδίου – Υπάτης, η οποία οριοθετεί και επίσημα την έναρξη λειτουργίας της μονάδας. Η μονάδα διαθέτει όλα τα στάδια επεξεργασίας. Επιγραμματικά, περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους μονάδες:          

-Έργα εισόδου - Μονάδα προεπεξεργασίας λυμάτων εντός κτιρίου
-Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας (που αποτελεί την κάρδια του συστήματος όπου  πέραν των άλλων λειτουργιών γίνεται η βιολογική και χημική αποφωσφόρηση και απονιτροποίηση)
-Μονάδα φίλτρανσης
-Μονάδα απολύμανσης και μεταερισμού  (χλωρίωση, αποκλήρωση)
-Έργα διάθεσης λυμάτων (με τάφρο διήθησης και αγωγό διάθεσης)
-Μονάδα Επεξεργασίας ιλύος
-Κτίριο ενέργειας και  φυσητήρων αερισμού
-Κτίριο διοίκησης με αίθουσα κεντρικού ελέγχου μέσω SCADA  και χημικό εργαστήριο

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η μονάδα με την τριτοβάθμια επεξεργασία επιτυγχάνει πολύ καλής ποιότητας εκροή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιορισμένη άρδευση π.χ. σε μη βρώσιμες καλλιέργειες βάμβακος.

Πριν ξεναγηθούμε στο χώρο, θα ήθελα να αναφερθώ  στους ανθρώπους - τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.- που υλοποίησαν το έργο αυτό. Τον προϊστάμενο Παναγιωτόπουλο Διονύση, το Χαδούλη Θεόδωρο, υπεύθυνο τμήματος αποχέτευσης και μελετών, τον Μηλιωρίτσα Κωνσταντίνο, υπεύθυνο τμήματος ύδρευσης, τον Αντωνίου Δημήτριο, υπεύθυνο Η/Μ τμήματος, τον Αποστολόπουλο Γρηγόρη υπεύθυνο λειτουργίας Βιολογικού Καθαρισμού και ποιότητας νερού, τη Λεπίδα Μαρία αρχιτέκτονα μηχανικό και υον Πανουργιά Κωνσταντίνο, οικονομολόγο. Η μικρή αυτή ομάδα ανθρώπων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. διαθέτει την εμπειρία, τη γνώση του αντικείμενου και κυρίως την προθυμία σε πνεύμα συνεργασίας να λειτουργεί ως πηγή δημιουργίας νέων δράσεων και έργων προσθέτοντας σημαντική οικονομική αξία στην Δημοτική Επιχείρηση. Αποτελεί το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ το όποιο είναι το σημαντικότερο για την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης.

Στην τελευταία αυτή  προγραμματική περίοδο του Ε.Σ.Π.Α. η ολιγομελής αυτή ομάδα, της οποίας έχω την τύχη να διευθύνω, παρήγαγε έργο συνολικού προϋπολογισμού 62.700.000,00€ με τα έργα των όμορων Δήμων Μακρακώμης και Στυλίδας, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία και αγορά με την εισροή των ευρωπαϊκών δωρεάν χρηματοδοτήσεων που αποτελούν αυτόνομες επενδύσεις και θετικό πολλαπλασιαστή Κοινωνικών Οικονομικών και Περιβαλλοντικών εξελίξεων και αποτελεσμάτων. 

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου αυτού αλλά και του συνόλου των έργων αποχέτευσης και προστασίας του περιβάλλοντος έπαιξε η άριστη συνεργασία και συνδρομή των στελεχών των διαχειριστικών αρχών του  ΕΠΠΕΡΑΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στην μεταφοράς τεχνογνωσίας για την εφαρμογή των διαδικασιών χρηματοδότησης και παρακολούθησης των ευρωπαϊκών και εθνικών κανόνων, διαδικασία επίπονη αλλά και απαραίτητη. Επίσης τα στελέχη της αναδόχου και κατασκευάστριας εταιρείας «Καρκανιάς Τεχνολογία Περιβάλλοντος» για τις προσπάθειες τους να μας παραδώσουν ένα άρτιο και με υψηλές προδιαγραφές έργο όπως άλλωστε και στο παρελθόν έχει πράξει.»

Αρχεία: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
Αρχείο dimarhos_lam_stayrogiannis_leianokladi.docx63.85 KB

Τελευταία άρθρα | περισσότερα...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Λόγω βλάβης υπάρχει διακοπή νερού στην οδό Ναυπάκτου από Λεβαδείας έως Αμφυκτυόνων. Υπολογίζεται επαναφορά περί την 23:00.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Υπάρχει διακοπη λόγω βλάβης στη Νεα Σφαιρα. Υπολογίζεται επαναφορά μέχρι της 12:00.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Αύριο Τρίτη 17-5-2022 θα γίνει διακοπή νερού στα γαλανέικα, μεταξύ των οδών Τσιλάλη, Αγίας Παρασκευής, περιοχή Lidl, Λαρίσης, από 9:00 έως 13:00 λόγω εργασιών σύνδε...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΔΕΥΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ================ Σήμερα Μ. Τρίτη 19-4-2022 λόγω βλάβης υπάρχει διακοπή νερού στην περιοχή των παλαιών εργατικών Γαλανέικων. Υπολογίζ...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΔΕΥΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ================= Σήμερα Τρίτη 12-4-2022 λόγω εργασιών, θα γίνει διακοπή νερού από 10:00 έως 13:00 στις οδούς Κάλβου, Πηλέως και τμή...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΔΕΥΑΛ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ================= Υπάρχει διακοπή νερού λόγω βλάνης στην περιοχή μεταξύ των οδών Φιτσίου, Τσάμη, Μυλωνά και Αλ. Πατρίδων. Υπολογίζεται επα...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΔΕΥΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ================= Σήμερα Τρίτη 5-4-2022, λόγω βλάβης, υπάρχει διακοπή νερού στο τμήμα της οδού Μ. Μπότσαρη μεταξύ των οδών Αχιλλέως...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Αύριο 5-4-2022 θα γίνει διακοπή νερού στην Τοπική Κοινότητα Αργυροχωρίου από 09:00 έως 17:00 λόγω εργασιών ανακοίνωσης του Βανοστασίου και τοποθέτησης οργάνων τηλεμ...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Τετάρτη 30-3-2022 λόγω βλάβης, θα γίνει διακοπή νερού στα Λουτρά Υπάτης από 09:00 έως 13:00.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Δευτέρα 28-3-2022 λόγω βλάβης, θα γίνει διακοπή νερού μεταξύ των οδών Σολωμών Σολωμού - Κ. Καραμανλή - Κων/πόλεως - Αν. Παπανδρέου από 09:00 έως 12:00....

Στοιχεία επικοινωνίας

Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας

Α. Παπανδρέου και Τ. Ισαάκ

Λαμία, Φθιώτιδα

Τ.Κ. 35133

Τηλ. 22310 32950-1

info@deyalamias.gr

Newsletter

Εγγραφείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας

Στατιστικά εργασιών

Εργασίες (από 01/01/2016): 4261

Έχουν ολοκληρωθεί: 4105

Δημοφιλέστερος τύπος εργασίας:
Βλάβη Αποχέτευσης (2458 εργασίες)