Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης εγκαινίασε το βιολογικό καθαρισμό Λειανοκλαδίου-Υπάτης

Συγγραφέας admin Δημοσιεύτηκε

To βιολογικό καθαρισμό Λειανοκλαδίου-Υπάτης εγκαινίασε σήμερα, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας (Δ.Ε.Υ.Α.Λ.), Δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης.

Στα εγκαίνια, που τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας κ.κ. Νεόφυτος Ραφαηλίδης και ο πατέρας Βασίλειος Ρίζος, παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού Αποστόλης Καραναστάσης, Αθανάσιος Μιχελής και Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευθύμιος Καραΐσκος και Κώστας Αποστολόπουλος, οι Δήμαρχοι Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος που είναι και πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας,, Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, Λοκρών Νίκος Λιόλιος, Μακρακώμης Θύμιος Παπαευθυμίου, οι πρώην Δήμαρχοι Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, Υπάτης Κώστας Τσιλογιάννης, Λειανοκλαδίου Σωτήρης Κουτσοβέλης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Αθανάσιος Λυκόπουλος και κάτοικοι της περιοχής.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στη σειρά δράσεων της ΔΕΥΑ Λαμίας για την περιβαλλοντική προστασία του Σπερχειού Ποταμού και του οικοσυστήματος «Μαλιακός – Σπερχειός». Η Πράξη περιλαμβάνει τρία έργα:

-Τη νέα μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού
-Τα δίκτυα αποχέτευσης και τον αγωγό μεταφοράς του Λιανοκλαδίου
-Τα δίκτυα αποχέτευσης των Λουτρών Υπάτης και τον αγωγό μεταφοράς λυμάτων της Υπάτης και των Λουτρών Υπάτης

Συνολικά κατασκευάσθηκαν δίκτυα αποχέτευσης μήκους 23.300 μέτρων και τρία αντλιοστάσια, μέσω των οποίων τα λύματα των κατοίκων των τριών οικισμών μεταφέρονται στο νέο Βιολογικό καθαρισμό και αποδίδονται στο περιβάλλον, ενώ μέχρι σήμερα τα λύματα του Λειανοκλαδίου και των Λουτρών Υπάτης επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με τους βόθρους και τα λύματα της Υπάτης να απορρίπτονται απ ευθείας στο Σπερχειό Ποταμό.

Γενικότερα η συγκεκριμένη πράξη, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των τριών οικισμών και του περιβάλλοντος και συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ο προϋπολογισμός των έργων που κατασκευάσθηκαν ήταν 8.935.000 €. Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο νέος Βιολογικός Καθαρισμός αποτελεί μια σύγχρονη μονάδα που ενσωματώνει τις νεώτερες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της επεξεργασίας των λυμάτων και διαθέτει πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία. Η δυναμικότητα της μονάδας  επιτρέπει να οδηγούνται σ αυτή μελλοντικά και τα λύματα γειτονικών οικισμών όπως του Αργυροχωρίου και των Μεξιατών, εφ όσον αποκτήσουν δίκτυα αποχέτευσης.

Η παρούσα πράξη που εγκαινιάζουμε σήμερα έρχεται σε συνέχεια ή και παράλληλα με άλλες σημαντικές πράξεις προστασίας του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος Σπερχειός – Μαλιακός που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε η ΔΕΥΑ Λαμίας, τόσο στην περιοχή αρμοδιότητας της όσο και στους γειτονικούς δήμους Στυλίδας και Μακρακώμης, μετά από τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων. Ενδεικτικά σημειώνονται:

-Η επέκταση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού Λαμίας, προϋπολογισμού 2.700.000 €
-Η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης και η μεταφορά των λυμάτων της Στυλίδας στο Β.Κ. Λαμίας προϋπολογισμού 12.000.000 €
-Η αναβάθμιση και λειτουργία του Β.Κ. Σπερχειάδας –Μακρακώμης και η κατασκευή των δικτύων στους δύο οικισμούς, προϋπολογισμού 4.600.000 €
-Η κατασκευή των δικτύων και των αγωγών μεταφοράς των οικισμών Μοσχοχωρίου – Κόμματος, προϋπολογισμού 3.200.000 €
-Η κατασκευή μικρής μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού και αγωγού μεταφοράς του Αγίου Γεωργίου, προϋπολογισμού 1.000.000 €.

Τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στο έργο που σχεδίασε και υλοποίησε σε πολύ σύντομο διάστημα η ΔΕΥΑΛ για την υδροδότηση του Λειανοκλαδίου και του Αμουρίου από τη Βίστριζα ώστε απ’ την μια μεριά να σταματήσει η ύδρευση τους μέσω άντλησης και απ’ την άλλη να ενισχυθεί και να αναγεννηθεί ο υδροφόρος ορίζοντας των γεωτρήσεων. Παράλληλα να δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες που χρειάζονται για την υδροδότηση και της Δημοτικής Κοινότητας Ζηλευτού με νερό του Συνδέσμου. Η προσπάθεια της ΔΕΥΑΛ για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής θα συνεχισθεί, παρά τα προβλήματα που συνιστούν κυρίως οι περιορισμένοι πόροι και η έλλειψη νέου επιστημονικού προσωπικού, εξ αιτίας των άδικων απαγορεύσεων στις προσλήψεις που ακόμη ισχύουν και αναμένουμε να ξεπερασθούν.»

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος  Σταυρογιάννης ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση του έργου τους πρώην Δημάρχους Λαμιέων Γιώργο Κοτρωνιά, Υπάτης Κώστα Τσιλογιάννη και Δημήτρη Καραβάνα, Λειανοκλαδίου Σωτήρη Κουτσοβέλη και Κώστα Βαλατσό, τα στελέχη και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΥΑΛ αλλά και την ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία «Καρκανιάς Τεχνολογία Περιβάλλοντος» για την άψογη συνεργασία.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΛ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος που σημείωσε στο χαιρετισμό του: «Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων του Νέου Βιολογικού Καθαρισμού Λειανοκλαδίου – Υπάτης, η οποία οριοθετεί και επίσημα την έναρξη λειτουργίας της μονάδας. Η μονάδα διαθέτει όλα τα στάδια επεξεργασίας. Επιγραμματικά, περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους μονάδες:          

-Έργα εισόδου - Μονάδα προεπεξεργασίας λυμάτων εντός κτιρίου
-Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας (που αποτελεί την κάρδια του συστήματος όπου  πέραν των άλλων λειτουργιών γίνεται η βιολογική και χημική αποφωσφόρηση και απονιτροποίηση)
-Μονάδα φίλτρανσης
-Μονάδα απολύμανσης και μεταερισμού  (χλωρίωση, αποκλήρωση)
-Έργα διάθεσης λυμάτων (με τάφρο διήθησης και αγωγό διάθεσης)
-Μονάδα Επεξεργασίας ιλύος
-Κτίριο ενέργειας και  φυσητήρων αερισμού
-Κτίριο διοίκησης με αίθουσα κεντρικού ελέγχου μέσω SCADA  και χημικό εργαστήριο

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η μονάδα με την τριτοβάθμια επεξεργασία επιτυγχάνει πολύ καλής ποιότητας εκροή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιορισμένη άρδευση π.χ. σε μη βρώσιμες καλλιέργειες βάμβακος.

Πριν ξεναγηθούμε στο χώρο, θα ήθελα να αναφερθώ  στους ανθρώπους - τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.- που υλοποίησαν το έργο αυτό. Τον προϊστάμενο Παναγιωτόπουλο Διονύση, το Χαδούλη Θεόδωρο, υπεύθυνο τμήματος αποχέτευσης και μελετών, τον Μηλιωρίτσα Κωνσταντίνο, υπεύθυνο τμήματος ύδρευσης, τον Αντωνίου Δημήτριο, υπεύθυνο Η/Μ τμήματος, τον Αποστολόπουλο Γρηγόρη υπεύθυνο λειτουργίας Βιολογικού Καθαρισμού και ποιότητας νερού, τη Λεπίδα Μαρία αρχιτέκτονα μηχανικό και υον Πανουργιά Κωνσταντίνο, οικονομολόγο. Η μικρή αυτή ομάδα ανθρώπων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. διαθέτει την εμπειρία, τη γνώση του αντικείμενου και κυρίως την προθυμία σε πνεύμα συνεργασίας να λειτουργεί ως πηγή δημιουργίας νέων δράσεων και έργων προσθέτοντας σημαντική οικονομική αξία στην Δημοτική Επιχείρηση. Αποτελεί το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ το όποιο είναι το σημαντικότερο για την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης.

Στην τελευταία αυτή  προγραμματική περίοδο του Ε.Σ.Π.Α. η ολιγομελής αυτή ομάδα, της οποίας έχω την τύχη να διευθύνω, παρήγαγε έργο συνολικού προϋπολογισμού 62.700.000,00€ με τα έργα των όμορων Δήμων Μακρακώμης και Στυλίδας, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία και αγορά με την εισροή των ευρωπαϊκών δωρεάν χρηματοδοτήσεων που αποτελούν αυτόνομες επενδύσεις και θετικό πολλαπλασιαστή Κοινωνικών Οικονομικών και Περιβαλλοντικών εξελίξεων και αποτελεσμάτων. 

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου αυτού αλλά και του συνόλου των έργων αποχέτευσης και προστασίας του περιβάλλοντος έπαιξε η άριστη συνεργασία και συνδρομή των στελεχών των διαχειριστικών αρχών του  ΕΠΠΕΡΑΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στην μεταφοράς τεχνογνωσίας για την εφαρμογή των διαδικασιών χρηματοδότησης και παρακολούθησης των ευρωπαϊκών και εθνικών κανόνων, διαδικασία επίπονη αλλά και απαραίτητη. Επίσης τα στελέχη της αναδόχου και κατασκευάστριας εταιρείας «Καρκανιάς Τεχνολογία Περιβάλλοντος» για τις προσπάθειες τους να μας παραδώσουν ένα άρτιο και με υψηλές προδιαγραφές έργο όπως άλλωστε και στο παρελθόν έχει πράξει.»

Αρχεία: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
Αρχείο dimarhos_lam_stayrogiannis_leianokladi.docx63.85 KB

Δι@ύγεια

Τελευταία άρθρα | περισσότερα...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Πέμπτη 21-2-2019 θα γίνει διακοπή νερού σε όλη την τοπική κοινότητα Ζακέικων από 9:00 έως 13:00 λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Πέμπτη 14-2-2019, λόγω αλλαγής βάννας θα γίνει διακοπή νερού στις 10:00 έως 13:00 σην οδό Σίφνου και σε τμήματα των οδών: Καρπάθου (από Κέρκυρας έως Κεγαλλην...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Τετάρτη 2-1-2019 λόγω βλάβης αγωγού θα γίνει διακοπή νερού από 9:00 έως 14:00 στην περιοχή Γαλανέικα μεταξύ των οδών Φίτσιου, Γαλανού, Αλύτρωτων Πατρίδων, Πα...

Έργα 9 εκατομμυρίων ευρώ από τη Δ.Ε.Υ.Α. Λαμί...

27/12/2018             Η  Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας συνεχίζοντας τις επιτυχημένες προσπάθειες για εξασφάλιση χρηματοδότησης έργων που βελτιώνουν το περιβάλλον και την ποιότ...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Πέμπτη 22-11-2018 λόγω εργασιών θα γίνει διακοπή νερού από 9:00 έως 14:30 στην οδό Παπασιοπούλου (Δυτικό Τμήμα), από οδό Ύδρας έως οδό Σίφνου και σε τμήμα τη...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Πέμπτη 1-11-2018 λόγω βλάβης αγωγού θα γίνει διακοπή νερού από 09:00 έως 15:00 στην οδό Αριστοτέλους, στην Πλατεία Λαού, σε τμήμα της οδού Χ. Τρικούπη και στ...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Τετάρτη 17-10-2018, λόγω βλάβης αγωγού, θα γίνει διακοπή νερού στην οδό Όθωνος από Αμαλίας έως Αγ. Νικολάου από ώρα 9:00 έως ώρα 14:00.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα Δευτέρα 24/9/2018, λόγω βλάβης αγωγού, θα γίνει διακοπή νερού στις 9:00 - 12:00 στο τμήμα της οδού 28ης Οκτωβρίου από Βαρδουσίων έως Λυσικράτους και στις καθ...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σε συνέχεια της αποκατάστασης χθεσινής βλάβης αγωγού, σήμερα Παρασκευή 21/9/2018 θα επαναληφθεί η διακοπή υδροδότησης από 9:30 έως 14:30 στην οδό Μακροπούλου, από Σ...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σήμερα, Πέμπτη 20/9/2018 Λόγω βλάβης αγωγού, έχει γίνει διακοπή νερού στην οδό Μακροπούλου από την οδό Σκληβανιώτου μέχρι την οδό Παπαλουκά. Η αποκατάσταση της βλάβ...

Στοιχεία επικοινωνίας

Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας

Α. Παπανδρέου και Τ. Ισαάκ

Λαμία, Φθιώτιδα

Τ.Κ. 35133

Τηλ. 22310 32950-1

info@deyalamias.gr

Newsletter

Εγγραφείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας

Στατιστικά εργασιών

Εργασίες (από 01/01/2016): 4021

Έχουν ολοκληρωθεί: 4009

Δημοφιλέστερος τύπος εργασίας:
Βλάβη Αποχέτευσης (2432 εργασίες)